Niemiecki chleb lniany

0 (0 ocen)

Wilgotny, ciężki chleb bogaty w siemię lniane, pyszny i zdrowy!

Składniki:


  • Zaczyn:
    180 g wody
    180 g mąki żytniej chlebowej
    1 łyżka zakwasu
    Namaczanka:
    45 g siemienia lnianego
    140 g wody
    Ciasto właściwe:
    350 g mąki pszennej chlebowej
    60 g wody
    1 czubata łyżeczka soli

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Niemiecki chleb lniany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać wodę z mąką i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc.

    Wieczorem przygotować również namaczankę: siemię lniane zalać wodą, przykryć szczelnie i odstawić.

    Na drugi dzień rano do misy robota wsypać mąkę i sól. Do zaczynu wlać 60 g wody, wymieszać, wlać do misy, dodać namaczankę. Mieszać 5 minut na 3 prędkości. Odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.

    Następnie przełożyć do keksówki (użyłam 10x30cm, można użyć mniejszej bo chlebek wyszedł niewysoki), wyrównać mokrą dłonią i przykryć ściereczką. Odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 45 minut. Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Siemię lniane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować