Wilgotny, ciężki chleb bogaty w siemię lniane, pyszny i zdrowy!
Składniki:
Zaczyn:
180 g wody
180 g mąki żytniej chlebowej
1 łyżka zakwasu
Namaczanka:
45 g siemienia lnianego
140 g wody
Ciasto właściwe:
350 g mąki pszennej chlebowej
60 g wody
1 czubata łyżeczka soli
Niemiecki chleb lniany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać wodę z mąką i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc.
Wieczorem przygotować również namaczankę: siemię lniane zalać wodą, przykryć szczelnie i odstawić.
Na drugi dzień rano do misy robota wsypać mąkę i sól. Do zaczynu wlać 60 g wody, wymieszać, wlać do misy, dodać namaczankę. Mieszać 5 minut na 3 prędkości. Odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.
Następnie przełożyć do keksówki (użyłam 10x30cm, można użyć mniejszej bo chlebek wyszedł niewysoki), wyrównać mokrą dłonią i przykryć ściereczką. Odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 45 minut. Wystudzić na kratce
Komentarze