Nieco odmieniona czorba

5 (1 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna i pożywna zupa na bułgarską nutę- doskonale zastąpi dwudaniowy obiad.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - łopatka wieprzowa bez kości: 35 dekagramów
    - marchewka średnia: 2 szklanki
    - pietruszka (średnia): 1 sztuka
    - cebula czerwona (średnia): 0.5 sztuki
    - papryka czerwona: 0.5 sztuki
    - papryka żółta: 0.5 sztuki
    - ziemniaki surowe: 30 dekagramów
    - pomidory w puszce - puszka: 1 sztuka
    - zioła dalmatyńskie: 3 łyżeczki
    - natka pietruszki świeża: 3 łyżki
    - sól pieprz (do smaku): 1 sztuka
    - sok z cytryny: 0.5 sztuki
    - ziele angielskie/ziarenka: 4 sztuki
    - liść laurowy: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Nieco odmieniona czorba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyszczamy z błonek, kroimy w drobną kostkę. Zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 20 minut na średnim ogniu.
  • 2. W tym czasie obieramy marchewkę, pietruszkę i cebulę. Płuczemy, kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do mięsa. Ściągamy burzyny. Po 10 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz paprykę posiekaną w drobną kostkę lub cienkie paski. Zupę lekko solimy, wlewamy jeszcze około 2 szklanek wody i gotujemy.
  • 3. Gdy ziemniaki będą już niemal miękkie, dodajemy pokrojone w bardzo drobną kostkę pomidory, sok z połowy cytryny oraz roztarte w dłoni zioła dalmatyńskie. Doprawiamy do smaku solą, i pieprzem. Gotujemy do miękkości warzyw.
  • 4. Przed podaniem posypujemy zupę drobno posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bułgarska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować