Napój Kandybał (opolszczyzna)

4.5 (164 ocen)

Napój Kandybał przywieziony ze wsch.kresów Polski ,gasił pragnienie w upalne dni.Napój o smaku orzeżwiającym,słodkim z nutą cytryny,o barwie słomy.Sporządzony w oparciu o stare receptury.

Składniki:

  • 10 l wody
    do smaku:
    miód naturalny najlepiej kwiatowy lub rzepakowy
    3 cytryny
    cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje

Napój kandybał (opolszczyzna) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę gotujemy, studzimy.Miód jeśli jest skrystalizowany to roztapiamy w kąpieli wodnej(nie gotujemy!)Cytryny, myjemy,parzymy i wyciskamy z nich sok.Ostudzoną wodę mieszamy z sokiem z cytryn ,miodem i cukrem do smaku.Pycha.

Porady

Kandybał można przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu do 7 dni

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować