Napój pomarańczowy

4.95 (193 ocen)

  • 6 godz.

Napój ten przygotowywała moja babcia, a potem mama, od której mam przepis.

  • 6 godz.

Składniki:

  • 2 pomarańcze, 2 cukry waniliowe, 1 kwasek cytrynowy (20g), 4 łyżki cukru i 1 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.95 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje

Napój pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Napój pomarańczowy 1. Pomarańcze umyć i pokroić w dowolne cząstki (ze skórką). Wrzucić do rondla, dodać cukier waniliowy, 4 łyżki cukru, kwasek cytrynowy i 1 litr wody – gotować 10 minut. Następnie odstawić na noc.
    Drugiego dnia dodać 10 litrów wody i 1 kg cukru, zagotować.
    Ostudzony napój jest gotowy do spożycia. Można go przechowywać w butelkach.

Porady

Odstawienie na noc jest konieczne, by kwasek przegryzł się z pomarańczą - wtedy napój nie będzie cierpkiego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować