Napite babeczki z puree ze śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka i mąkę, miksujemy, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy dokładnie. Ciasto będzie rzadkie, ale takie być powinno.
Formę do muffinek smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Każde zagłębienie wypełniamy masą do 3/4 wyskokości. Powinno wyjść około 16 sztuk małych babeczek.
2.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st.C około 25-30 minut. Przed wyjęciem dobrze jest sprawdzić patyczkiem, czy babeczki są upieczone. Zaraz po upieczeniu babeczki są bardzo delikatne i mięciutkie... takie być powinny.
3.W trakcie, kiedy babeczki sie pieką przygotowujemy syrop.
Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i podgrzewamy około 10 minut, studzimy.
Upieczone babeczki pozostawiamy w foremkach do ostygnięcia.
Ja delikatnie wyjęłam każdą babeczkę i włożyłam ją z powrotem, bałam się, że jak poleje syropem, to będę miałą problem z wyjęciem z formy.
Kiedy babeczki w formie nam ostygną, na każdą z nich wylewamy dużą łyżkę syropu (można sobie ten syrop "ochrzcić" dodatkowym alkoholem, babeczki zyskają na wartości w oczach ukochanego :-)) i pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia.
Kiedy już babki będą wystarczająco "napite", wrzucamy je do miseczki z cukrem i dokładanie obtaczamy kryształkami...
Komentarze