Nalewka z grejpfrutów i pomarańczy

4.5 (179 ocen)

  • 1344 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna nalewka na owocach grejpfruta i pomarańczy.

  • 1344 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 grejpfruty (4 czerwone i 1 zielony) + obrane z albedo skórki pokrojone
    1 pomarańcza + obrane z albedo skórki pokrojone
    0,5 l spirytusu
    1 białe wytrawne wino
    100 g cukru
    kora cynamonowa 2 szt.
    0,5 l wody
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole Nalewki

Nalewka z grejpfrutów i pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grejpfruty i pomarańcza umyć w gorącej wodzie i osuszyć. Skórkę obrać ale bez białego albedo. Tak przygotowane skórki należy pokroić w cienkie paski a owoce pokroić w plastry pozbywając się przy tym pestek, dodać korę cynamonową. Całość zalać alkoholem i odstawić na 2 tygodnie, po 2 tygodniach oddzielamy owoce cedząc i odciskając przez tetrową pieluchę. Do odciśniętej nalewki dodajemy rozpuszczony w 0,5 l wody cukier, pomieszać wszystko. Odstawiamy wszystko na 4 tygodnie. Po 6 tygodniach (licząc od momentu nastawienia nalewki) filtrujemy całą nalewkę. Rozlewamy do butelek.

Porady

Nalewkę pijemy schłodzoną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grejpfrut Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować