Nalewka pigwowa

  • wyświetlono: 1169 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Propozycja na smaczną i aromatyczną nalewkę pigwową, doskonałą na zimowe wieczory. Nalewka rozgrzewa oraz dodaje sił. Polecam kieliszek dla zdrowotności :)

Kasia Futka
  • 60min

Składniki

- 1 kg owoców pigwy
- 1 l wódki 45 %
- 250 g cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Nalewka pigwowa

  • 1. Owoce pigwy dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

    Utartą pigwę przekładamy do kamionki lub dużego słoika, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 dni.
  • 2. Po tym czasie utarte owoce pigwy przepuszczamy przez sito wyłożone gazą i wyciskamy sok.

    Do otrzymanego soku dodajemy wódkę oraz cukier i wszystko dokładnie mieszamy do momentu odpowiedniego połączenia składników.

    Powstały napój przelewamy do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce na 2,5 do 3 miesięcy.

    Na nalewkę trzeba trochę poczekać, ale naprawdę warto :)

    Życzę smacznego! :)

Porady

* raz w tygodniu możemy potrząsnąć butelkami

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakiszkola_babcinalewkanalewka z pigwynalewka pigwowa

Komentarze

Podobne przepisy

image-1wue783

Dodane przez: JulkaTomeczek

Nalewka malinowa

Pyszna, słodka i rozgrzewająca...

Nalewka truskawkowa

Dodane przez: anemon

Nalewka truskawkowa

Smak i jakość tej nalewki w dużym...

NALEWKA WIŚNIOWA

Dodane przez: suzana

NALEWKA WIŚNIOWA

Domowa nalewka wiśniowa -najprostsza...

image-0uisv6u

Dodane przez: aniołek19

Nalewka z pigwowca - pigwówka

Pyszna,zdrowa nalewka na długie...

nalewka z jeżyn

Dodane przez: Beata12

nalewka jeżynowa

super aromatyczna nalewka z leśnych...

Nalewka miętowa

Dodane przez: AnetaJ

Nalewka miętowa

Po agrestówce i jeżynówce przyszła...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE