Nalewka pigwowa

  • wyświetlono: 8901 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Jeszcze nie pora na ten owoc, ale podaje ten przepis bo nalewka jest obłędna i warta wypróbowania :)

Marica738
  • 500min

Składniki

1 kg krajowej pigwy
1 l wódki
1/2 kg cukru
1/4 l spirytusu

Sposób przygotowania przepisu:

Nalewka pigwowa

  • 1. Pigwę myjemy, odsączamy i drobno kroimy. Wkładamy do dużego słoja i zalewamy wódką. Odstawiamy na słoneczne miejsce na 6 tygodni.
  • 2. Po tym czasie zlewamy nalewkę do butelki, dobrze zamykamy. Owoce zasypujemy cukrem, pozostawiamy do całkowitego rozpuszczenia cukru, co pewien czas wstrząsamy słojem.
  • 3. Kiedy powstanie sok łączymy go ze zlaną wcześniej nalewką .Wlewamy spirytus mieszamy wszystko razem , dobrze zamykamy słój i odstawiamy na trzy tygodnie.
  • 4. Zlewamy gdy osad opadnie na dno słoja, przefiltrowujemy przez bibułę filtracyjną, rozlewamy do butelek i dobrze zamykamy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

Nalewka Smorodinówka

Dodane przez: Gregorhspeed

Nalewka Smorodinówka

To nalewka z czarnych porzeczek...

Nalewka gruszkowa

Dodane przez: Goszka

Nalewka gruszkowa

Nalewka gruszkowa wymaga wiele...

Agrestówka

Dodane przez: AnetaJ

Agrestówka - nalewka agrestowa

Nalewka bardzo czasochłonna, ale...

Nalewka imbirowo-cytrynowa

Dodane przez: AnetaJ

Nalewka imbirowo-cytrynowa

Nalewka imbirowo-cytrynowa pięknie...

nalewka z pigwy

Dodane przez: lidien

Nalewka pigwówka

najlepsza nalewka jaką piłam

nalewka morelowa

Dodane przez: bogusia82

Nalewka morelowa

Każdego lata robię nalewkę z tych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE