Nalewka pigwowa

4.5 (174 ocen)

  • 8 godz. 20 min

Jeszcze nie pora na ten owoc, ale podaje ten przepis bo nalewka jest obłędna i warta wypróbowania :)

  • 8 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg krajowej pigwy
    1 l wódki
    1/2 kg cukru
    1/4 l spirytusu
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Alkohole

Nalewka pigwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pigwę myjemy, odsączamy i drobno kroimy. Wkładamy do dużego słoja i zalewamy wódką. Odstawiamy na słoneczne miejsce na 6 tygodni.
  • 2. Po tym czasie zlewamy nalewkę do butelki, dobrze zamykamy. Owoce zasypujemy cukrem, pozostawiamy do całkowitego rozpuszczenia cukru, co pewien czas wstrząsamy słojem.
  • 3. Kiedy powstanie sok łączymy go ze zlaną wcześniej nalewką .Wlewamy spirytus mieszamy wszystko razem , dobrze zamykamy słój i odstawiamy na trzy tygodnie.
  • 4. Zlewamy gdy osad opadnie na dno słoja, przefiltrowujemy przez bibułę filtracyjną, rozlewamy do butelek i dobrze zamykamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować