Nalewki kojarzą się raczej z owocami. Ja dziś, nietypowo, zapraszam na nalewkę ogórkową. Ma ciekawy, świeży smak. Z pewnością zaskoczycie swoich gości.
20 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
200 g świeżych ogórków gruntowych
500 ml wódki czystej 40%
5 płaskich łyżek cukru
Nalewka ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki dokładnie myjemy, kroimy w grubsze plasterki i przekładamy do słoja o pojemności 0,9 litra. Zalewamy wódką, zakręcamy słoik i odstawiamy na 3-5 dni.
2.Zlewamy wódkę, a ogórki zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 2 dni (dopóki cukier się nie rozpuści). Kilkakrotnie potrząsamy słoikiem. Uzyskany syrop zlewamy, łączymy z nalewem i całość przesączamy przez gęste sitko wyłożone gazą.
3.Nalewkę odstawiamy na kilka dni i już możemy zaskakiwać gości ;)
Komentarze