Nalewka ogórkowa

4.45 (164 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Nalewki kojarzą się raczej z owocami. Ja dziś, nietypowo, zapraszam na nalewkę ogórkową. Ma ciekawy, świeży smak. Z pewnością zaskoczycie swoich gości.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 200 g świeżych ogórków gruntowych
    500 ml wódki czystej 40%
    5 płaskich łyżek cukru
Wystaw ocenę:

4.45 (164 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Alkohole Nalewki

Nalewka ogórkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki dokładnie myjemy, kroimy w grubsze plasterki i przekładamy do słoja o pojemności 0,9 litra. Zalewamy wódką, zakręcamy słoik i odstawiamy na 3-5 dni.
  • 2. Zlewamy wódkę, a ogórki zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 2 dni (dopóki cukier się nie rozpuści). Kilkakrotnie potrząsamy słoikiem. Uzyskany syrop zlewamy, łączymy z nalewem i całość przesączamy przez gęste sitko wyłożone gazą.
  • 3. Nalewkę odstawiamy na kilka dni i już możemy zaskakiwać gości ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (188 ocen)

nalewka jeżynowa

To może cię zainteresować