jest pyszna! Przepis „mniej/więcej” otrzymamy od przyjaciela mojego Męża. Dopracowaliśmy trochę proporcje i dopasowaliśmy ją do siebie. Jeśli lubicie nalewki, to tej musicie koniecznie spróbować!
30 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
przepis na ok. 3 litry
1300ml wody
800ml spirytusu
sok z 9 cytryn (ok. 500ml)
400ml miodu z mniszka lekarskiego
skórka z 4 cytryn (bez białych części)
Nalewka miodowo-cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytryny dokładnie szorujemy i wyparzamy wodą. Z 4 obieramy skórkę (ja to robię obieraczką do warzyw – obiera się idealnie tylko żółta część), z 9 wyciskamy sok. Do garnka/słoika wlewamy sok z cytryn, wrzucamy skórkę, dodajemy miód, wodę i dokładnie mieszamy, Gdy wszystkie składniki dobrze nam się połączą dodajemy spirytus, przykrywamy garnek/słoik i odstawiamy nalewkę w ciemne miejsce a ok. tydzień. Staramy się każdego dnia ja pomieszać. Po tym czasie zlewamy nalewkę do butelek (filtrując przez gazę) i przechowujemy w ciemnym miejscu. Im nalewka dłużej stoi, tym jest oczywiście lepsza, ale jeśli komuś się bardzo śpieszy, to nalewka nadaje się do picia już na 4 dzień po zrobieniu.
Komentarze