nalewka MIODOWO-CYTRYNOWA

4.45 (213 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

jest pyszna! Przepis „mniej/więcej” otrzymamy od przyjaciela mojego Męża. Dopracowaliśmy trochę proporcje i dopasowaliśmy ją do siebie. Jeśli lubicie nalewki, to tej musicie koniecznie spróbować!

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • przepis na ok. 3 litry
    1300ml wody
    800ml spirytusu
    sok z 9 cytryn (ok. 500ml)
    400ml miodu z mniszka lekarskiego
    skórka z 4 cytryn (bez białych części)
Wystaw ocenę:

4.45 (213 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka miodowo-cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny dokładnie szorujemy i wyparzamy wodą. Z 4 obieramy skórkę (ja to robię obieraczką do warzyw – obiera się idealnie tylko żółta część), z 9 wyciskamy sok. Do garnka/słoika wlewamy sok z cytryn, wrzucamy skórkę, dodajemy miód, wodę i dokładnie mieszamy, Gdy wszystkie składniki dobrze nam się połączą dodajemy spirytus, przykrywamy garnek/słoik i odstawiamy nalewkę w ciemne miejsce a ok. tydzień. Staramy się każdego dnia ja pomieszać. Po tym czasie zlewamy nalewkę do butelek (filtrując przez gazę) i przechowujemy w ciemnym miejscu. Im nalewka dłużej stoi, tym jest oczywiście lepsza, ale jeśli komuś się bardzo śpieszy, to nalewka nadaje się do picia już na 4 dzień po zrobieniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować