Domowa nalewka miodowo-cytrynowa

4.51 (190 ocen)

  • 20 min

Taka miodówka i cytrynówka w jednym :) Wyjątkowo łatwa do zrobienia i trudna do opisania, bo jednocześnie jest słodka i kwaśna... Kogo zapytać odpowie inaczej. Warto wypróbować!

  • 20 min

Składniki:

  • - 200 ml miodu
    - 200 ml spirytusu
    - 200 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.51 (190 ocen)

Zobacz również:

Alkohole

Domowa nalewka miodowo-cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  • 2. Odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne i chłodne miejsce. Co jakiś czas warto zamieszać nalewkę, wstrząsając słoikiem. Po dwóch tygodniach przelewamy do butelki.
  • 3. Podajemy mocno schłodzoną ;) Przed rozlaniem do kieliszków dokładnie mieszamy.

Porady

Używaj tylko miodu dobrej jakości! Im lepszy miód, tym lepsza nalewka. Z podanej ilości składników otrzymamy ok. 0,6 litra nalewki, można przygotować jej mniej lub więcej, ale ważne, aby zachować proporcje składników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować