Nalewka cytrynowa, cytrynówka

4.5 (155 ocen)

Kolejna nalewka, tym razem cytrynowa. Idealna na chłodniejsze dni. Nadaje się do samodzielnego spożycia jak i do drinków. Nalewka jest gotowa do picia już po 2 tygodniach, ale będzie smaczniejsza, jeśli postoi dłużej.

Składniki:

  • 3-4 cytryny
    0,5 l spirytusu
    1 szklanka cukru
    2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki Cytrynówka

Nalewka cytrynowa, cytrynówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować z cukrem, przestudzić. Cytryny cienko obrać, przekroić na pół i wycisnąć z nich sok. Sok wymieszać z syropem, dodać skórki, zalać spirytusem i odstawić na 2 tygodnie. Po tym czasie nalewka jest dobra do picia, można ją przefiltrować i rozlać do butelek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Cytryna Nalewka Spirytus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować