Naleśnikowa stefanka z jagodami i serem

5 (194 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Zachwyciłam moją rodzinę serwując im naleśniki w nietypowy sposób. Stefanka powstaje przez ułożenie 3 warstw naleśników z serem i jagodami. Każdą warstwę naleśnikową smarujemy dodatkowo serem, aby całość się zespoliła. Po ostygnięciu stefanka bardzo ładnie się kroi. Polecam na letni obiad na słodko.

  • 45 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • • NALEŚNIKI:
    • 2 jajka,
    • 2 szklanki mąki,
    • 1 i ½ szklanki mleka,
    • 1 i 1/3 szklanki wody,
    • ½ łyżeczki soli,
    • 2 łyżki oleju,
    • NADZIENIE:
    • 500g sera trzykrotnie zmielonego,
    • 2 łyżki budyniu waniliowego,
    • 7 łyżek cukru pudru,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 1 jajko,
    • 2 łyżki masła (na wierzch),
    • 150g jagód,
    • DODATKOWO:
    • 100g jagód na wierzch,
    • Cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery Pancakes Placki Naleśniki Ser

Naleśnikowa stefanka z jagodami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nalesniki 1. NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.
    NADZIENIE: Do miski wkładamy ser, budyń, cukier puder, cukier waniliowy i jajko. Miksujemy je razem do połączenia.

    Małą foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na spodzie pierwszą warstwę naleśnikową (u mnie 2,5 naleśnika). Warstwę smarujemy porcją nadzienia serowego.
  • nalesniki 2. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy porcję nadzienia serowego (zostawiając margines). Na ser wykładamy 1 łyżkę jagód.
  • naleśniki 3. Naleśniki składamy w kopertę.
  • naleśniki 4. Wykładamy kolejną warstwę naleśnikową (u mnie 2,5 naleśnika). Kolejno rozsmarujemy porcję nadzienia serowego. Układamy ostatnią warstwę z naleśników (u mnie 3 naleśniki – łącznie użyłam 8 naleśników).
  • naleniki 5. Wierzch naleśników posypujemy startymi wiórkami masła (lub rozsmarowujemy na wierzchu miękkie masło). Zapiekankę naleśnikową pieczemy około 3o minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    Po upieczeniu zapiekankę odstawiamy na 5-10 minut aż chwilkę przestygnie. Następnie foremkę odwracamy do góry dnem i stefankę wyjmujemy na prostokątny talerz. Posypujemy ją świeżymi jagodami i oprószamy cukrem pudrem.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować