Naleśnikowa stefanka z jagodami i serem

  • wyświetlono: 691 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 1

Zachwyciłam moją rodzinę serwując im naleśniki w nietypowy sposób. Stefanka powstaje przez ułożenie 3 warstw naleśników z serem i jagodami. Każdą warstwę naleśnikową smarujemy dodatkowo serem, aby całość się zespoliła. Po ostygnięciu stefanka bardzo ładnie się kroi. Polecam na letni obiad na słodko.

Cukiereczek
  • 6 porcje
  • 45min

Składniki

• NALEŚNIKI:
• 2 jajka,
• 2 szklanki mąki,
• 1 i ½ szklanki mleka,
• 1 i 1/3 szklanki wody,
• ½ łyżeczki soli,
• 2 łyżki oleju,
• NADZIENIE:
• 500g sera trzykrotnie zmielonego,
• 2 łyżki budyniu waniliowego,
• 7 łyżek cukru pudru,
• 1 cukier waniliowy,
• 1 jajko,
• 2 łyżki masła (na wierzch),
• 150g jagód,
• DODATKOWO:
• 100g jagód na wierzch,
• Cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania przepisu:

Naleśnikowa stefanka z jagodami i serem

  • nalesniki1. NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.
    NADZIENIE: Do miski wkładamy ser, budyń, cukier puder, cukier waniliowy i jajko. Miksujemy je razem do połączenia.

    Małą foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na spodzie pierwszą warstwę naleśnikową (u mnie 2,5 naleśnika). Warstwę smarujemy porcją nadzienia serowego.
  • nalesniki2. Na każdym naleśniku rozsmarowujemy porcję nadzienia serowego (zostawiając margines). Na ser wykładamy 1 łyżkę jagód.
  • naleśniki3. Naleśniki składamy w kopertę.
  • naleśniki4. Wykładamy kolejną warstwę naleśnikową (u mnie 2,5 naleśnika). Kolejno rozsmarujemy porcję nadzienia serowego. Układamy ostatnią warstwę z naleśników (u mnie 3 naleśniki – łącznie użyłam 8 naleśników).
  • naleniki5. Wierzch naleśników posypujemy startymi wiórkami masła (lub rozsmarowujemy na wierzchu miękkie masło). Zapiekankę naleśnikową pieczemy około 3o minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    Po upieczeniu zapiekankę odstawiamy na 5-10 minut aż chwilkę przestygnie. Następnie foremkę odwracamy do góry dnem i stefankę wyjmujemy na prostokątny talerz. Posypujemy ją świeżymi jagodami i oprószamy cukrem pudrem.
    Życzę smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

serlatoDesernaleśnikiJagodyplacuszkipancakesbez pieczenia

Komentarze

Podobne przepisy

Naleśniki  z serem i truskawkami

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Naleśniki z serem i truskawkami

Uwielbiam robić naleśniki z sezonowymi...

nalesnikowe makowe sushi z posypką

Dodane przez: Neblina36

Naleśnikowe sushi z makiem i posypką cukrową

Naleśnikowe sushi z białym serem,...

Naleśnik 1

Dodane przez: dyrdol123

Naleśniki z kurczakiem, pieczarkami i żółtym...

Danie idealne dla początkujących...

Naleśnikowe szaszłyki Shreka i Fiony

Dodane przez: mariwanna

Naleśnikowe szaszłyki Shreka i Fiony

Osobiście nie znam dziecka, które...

image-247eupj

Dodane przez: KuchniaPoli

Naleśniki cienkie i elastyczne – idealne...

Naleśniki cienkie i elastyczne...

Naleśniki z jogurtem greckim i jagodami

Dodane przez: luna19

Naleśniki z jogurtem greckim i jagodami

Jagodowo i naleśnikowo