Naleśniki z makiem, serkiem waniliowym i gorącym sosem mailinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWANIE NALEŚNIKÓW:
Mąkę przesiewamy z solą i cukrem, dodajemy, jajka, mak, wanilię, olejek migdałowy oraz wodę i połowę mleka. Przygotowujemy gęste ciasto, ciągle ubijając dodajemy resztę mleka. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Pozostawiamy na 30 - 40 minut aby mąka napęczniała i ciasto zgęstniało.
2.Patelnię lekko natłuszczamy. Ja posmarowałam klarowanym masłem. Rozgrzewamy. Smażymy naleśniki. Naleśniki smażymy minutę lub trochę dłużej w zależności jak gruba jest warstwa ciasta. Z drugiej strony smażymy bardzo krótko.
3.Po usmażeniu naleśniki zsuwamy z patelni na ogrzany talerz, układamy stos jeden na drugim. Aby zachowały temperaturę przykrywamy drugim talerzem.
4.PRZYGOTOWANIE SOSU:
Maliny smażymy na patelni z dodatkiem miodu, soli i rumu. Podgrzewamy do momentu, aż miód się rozpuści. Ja chciałam mieć w sosie całe owoce. jeśli jednak wolicie gładkie sosy należy dusić owoce trochę dłużej. Następnie przetrzeć sos przez sito, by pozbyć się pestek.
5.PROPOZYCJA PODANIA:
Naleśniki smarujemy serkiem, składamy w trójkąty. Polewamy obficie gorącym sosem malinowym i przybieramy owocem kiwi.
Komentarze