Naleśniki z kurczakiem i sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych wyżej składników przygotowujemy ciasto nalesnikowe, poprzez wymieszanie ich wszystkich dokładnie ze sobą, a następnie smażymy naleśniki na odrobince oleju, tak, aby każdy był rumiany z obydwuch stron. Gotowe naleśniki pozostawiamy pod przykryciem.
2.Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i przyprawiamy wedle uznania. Smażymy na beztłuszczowej patelni grillowej, aż nabiorą złocistego koloru. Gotowe filety szatkujemy na drobną kosteczkę.
Ser żołty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3.Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. Podsmażamy na oleju. Zalewamy bulionem i gotujemy około 5 min. Odrobinę wywaru z garnka przelewamy do miseczki, tam mieszamy go ze, śmietanką i mąką. Wlewamy mieszankę do sosu i mieszamy, aż do zgestnienia. Gotowy sos ściągamy z palnika
4.Każdego naleśnika posypujemy mięsem z kurczaka, serem żółtym i składamy najpierw na pół, a następnie w trójkąt. Naleśniki układamy w naczyniu żarododpornym i zapiekamy pod przykryciem przez około 10 min w temperaturze 180 stopni. Gorące, z rozpuszczonym serem, nakładamy na talerze i polewamy przygotowanym wcześniej sosem.
Komentarze