Naleśniki z jabłkiem zapieczone na maśle

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Niby zwykły naleśnik z tradycyjnym nadzieniem a jednak podsmażony na masełku i oprószony cukrem kryształem sprawia, że jest wyjątkowy w smaku.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • CIASTO:

    1 szklanka mąki
    1 jajo
    szczypta soli
    3/4 szkl. wody gazowanej
    3/4 szkl, mleka
    odrobina cukru
    1 łyżka oleju


    NADZIENIE:

    1 kg jabłek


    PONADTO:

    2 łyżki masła
    cukier kryształ do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki na słodko

Naleśniki z jabłkiem zapieczone na maśle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na naleśniki zmiksować na gładkie ciasto.
    Zostawić na ok. 30 min, by odpoczęło.
    Usmażyć cienkie naleśniki.
    Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić drobno.
    Uprażyć pod przykryciem. Wystudzić.
    Na przygotowane naleśniki na środek nałożyć po 2 łyżki wystudzonego nadzienia.
    Złożyć w kopertę. Odstawić w chłodne miejsce.
    Na patelni rozgrzać masło, ułożyć nasleśniki i na wolnym ogniu obsmażyć na rumiano z obu stron.
    Gorące posypać cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

3.72 (844 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Placuszki na kefirze.

3.72 (844 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Placuszki na kefirze z jabłkiem

Ania1408 Idealne na śniadanie. 30 min

To może cię zainteresować