Naleśniki Tiramisu

4.5 (197 ocen)

Szczególnie smakowite połączenie czekoladowych naleśników i kremu z mascarpone.

Składniki:

  • mąka 150 g
    jajka 2 sztuki
    mleko czekoladowe 250 ml
    szczypta soli
    woda mineralna gazowana 1/2 szklanki
    jajka 2 sztuki
    serek mascarpone 250 g
    cukier puder 4 łyżki
    można dodać odrobinę alkoholu np. likieru czekoladowego
    starta czekolada (wedle uznania)
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery Tiramisu Naleśniki

Naleśniki tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto na naleśniki:
    Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, mleko i sól. Miksujemy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Przed samym smażeniem dodajemy wodę i mieszamy. Naleśniki smażymy na małej ilości tłuszczu na rozgrzanej patelni.


    Krem Tiramisu:
    Jajka wyparzamy w gorącej wodzie! Żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru pudru na puszysty krem przez około 5 minut. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy lub miksujemy. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i miksujemy jeszcze przez 2 minuty. Łączymy z masą mascarpone.

    Naleśniki przekładamy kremem i posypujemy startą czekoladą.

Porady

Najlepiej jest najpierw zrobić ciasto na naleśniki, odstawić je i wtedy przygotować krem. Krem powinno trzymać się w lodówce aż do czasu rozsmarowania go na naleśnikach. Smarujemy zimne naleśniki, wtedy krem nie spływa. Jeśli nie mamy czekoladowego mleka to możemy użyć zwykłego zmiksowanego z kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować