naleśniki serowo-dyniowe w polewie kakaowej

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne i proste w wykonaniu danie o bogatych smakach.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szkklanka mąki
    1,5 szklanki mleka
    2 jajka
    kilka kropli aromatu pomarańczowego
    1 łyżeczka cukru wanilinowego

    Nadzienie:
    2 szklanki dyni pokrojonej grubo w kostkę
    200 g serka śmietankowego
    50 g białej czekolady
    kieliszek likieru pomarańczowego lub sok z pomarańczy
    1 łyżeczka imbiru
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka miodu

    Polewa:
    1 łyżeczka masła
    1 łyżka kakao
    1 łyżka ciemnego cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka miodu
    2 łyżki śmietany 12%

    Dodatki:
    1 łyzka orzechów
    1 łyżka płatków migdałowych
    1 łyżka wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki serowo-dyniowe w polewie kakaowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbijamy jajka. Miksujemy na puszystą masę. Dodajemy cukier wanilinowy i aromat pomarańczowy. Następnie mleko i mąkę. Wszystko razem miksujemy na jednolitą konsystencję. Odstawiamy na chwilę do lodówki, aby odpoczęło.
  • 2. W tym czasie dynie pokroić w kostkę i wrzucić do garnka z małą ilością wody. Dusić do miękkości. Gdy dynia będzie miękka, delkiatnie rozgnieść widelcem. Następnie dodajemy likier, imbir, cynamon i miód.
  • 3. W osobnym garnku wrzucamy serek i kostki czekolady. Gotujemy, aż do rozpuszczenia. Następnie gotową masę przekładamy do masy dyniowej. Delikatnie łączymy wszystkie składniki i chwilę gotujemy.
  • 4. Przygotowujemy polewę kakaową. Do garnka wrzucamy wszystkie składniki i gotujemy chwilę, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • 5. Gdy wszystkie masy mamy już gotowe, smażymy cienkie naleśniki na niewielkiej ilości masła. Gotowe smarować nadzieniem z dyni i serka. Składać w trójkąty i polać polewą kakaową. Na koniec można posypać podprażonymi na patelni orzechami, migdałami i wiórkamikokosowymi. Smacznego !

Porady

Zamiast 1,5 szklanki mleka można użyć 1 szklanke mleka i 0,5 szklanki gazowanej wody. Naleśniki będą troche lżejsze. Natomiast aromat pomarańczowy i likier można zastępić świeżym sokiem z pomarańczy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować