Naleśniki pod jarzynowym sosem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Naleśniki z delikatną jarzynką będą prawdziwą niespodzianką na bezmięsny obiadek czy ciepłą kolację,polecam!

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag mąki pszennej
    5 jaj
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody mineralnej gazowanej
    2 łyżki masła
    1/2 łyżeczki cukru
    szczypta soli
    olej do smażenia

    Sos jarzynowy:
    1 por
    1 łyżka masła
    1 papryka czerwona
    1 młoda cukinia
    1,5 szklanki bulionu
    1/2 szklanki śmietany 18%
    1 pęczek szczypiorku cienkiego
    sól morska do smaku
    pieprz kolorowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Sosy

Naleśniki pod jarzynowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażymy placki naleśnikowe 1. Ciasto: Masło rozpuścić.Białka ubić na sztywną pianę .Żółtka zmiksować z cukrem solą wlać wodę oraz mleko i zmiksować ciasto dodać roztopione masło oraz pianę z białek delikatnie wymieszać.Smażyć pojedyncze placki na niewielkiej ilości oleju-ja smażyłam bez tłuszczu na patelni ceramicznej.
  • Gotujemy sos jarzynowy 2. Sos jarzynowy: Por umyć ,paprykę wydrążyć z nasionek pokroić w paski a por w krążki.Cukinię umyć nie obierać ze skórki pokroić w cienkie paski.W rondelku rozgrzać masło dodać warzywa przykryć i chwilę poddusić na masełku,następnie wlać bulion doprawić do smaku solą i pieprzem dusić wszystko razem około 10 minut,zaciągnąć śmietaną gotować do chwili aż sos lekko zgęstnieje dodać posiekany szczypiorek wymieszać i podawać z ciepłym złożonym w kopertę naleśnikiem. Taki sos rewelacyjnie pasuje również do grubego makaronu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Papryka Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować