Naleśniki miętowe z owocami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Są bardzo orzeźwiające i smakują wprost niesamowicie.

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1 szklanka = 250ml
    Składniki ciasta:
    1 szklanka mleka
    1 szklanka gazowanej wody mineralnej
    1 i 1/5 szklanki mąki pszennej
    3 jaja
    Kilka łyżek oleju rzepakowego
    Szczypta soli
    Składniki nadzienia:
    450 gram twarogu półtłustego
    100 gram landrynek miętowych
    80 ml wrzątku
    4 łyżki bardzo drobno pokrojonej świeżej mięty
    1 żółtko
    Cukier kryształ
    Ponadto:
    Owoce i bita śmietana do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki miętowe z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj naleśniki: składniki ciasta zmiksuj i odstaw na 15 minut. Następnie usmaż cienkie naleśniki.
  • 2. Przygotuj nadzienie. Landrynki owiń w ściereczkę i rozbij tłuczkiem na drobne kawałki. Zalej wrzątkiem, podgrzewaj na wolnym ogniu stale mieszając, aż do rozpuszczenia. Ser wymieszaj z żółtkiem. Następnie dodaj lekko ciepłą, płynną, przygotowaną wcześniej mieszankę miętową, pokrojoną miętę i połącz dokładnie. Można dosłodzić cukrem (chociaż płyn landrynkowy jest wystarczająco słodki).
  • 3. Naleśniki posmaruj warstwą nadzienia miętowego i zwijaj w trójkaty. Wierzch udekoruj bitą śmietaną i ulubionymi owocami. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować