NALEŚNIKI JADZI

0 (0 ocen)

Podawać gorące z dodatkiem ulubionego sosu.Taka zapiekanka naleśnikowa jest bardzo smaczna,aromatyczna,ładnie się prezentuje.Polecam.

Składniki:


  • CIASTO

    1 1/2 szk.mąki tortowej
    1 szk.mleka
    1 szk.wody gazowanej
    3 jajka
    2 łyżki oleju
    szczypta soli

    FARSZ

    1 podwójny filet z kurczaka
    1/2 kg.pieczarek
    1 papryka czerwona
    1 cebula średnia
    3 duże ząbki czosnku
    4 plastry żółtego sera
    sól,pieprz,ostra papryka mielona,czosnek granulowany, przyprawa uniwersalna,zioła prowansalskie do smaku,ciemny sos sojowy do marynowania mięsa,oej do smażenia,sok z cytryny do skropienia pieczarek,masło do posmarowania naczynia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Naleśniki jadzi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta przełożyć do miski,ubić mikserem i odstawić na 30 min.aby odpoczęła mąka.Rozgrzać patelnię do naleśników o średnicy 24 cm.i smażyć kolejno cienkie naleśniki na złoty kolor.Z porcji ciasta otrzymamy 9 szt.naleśników.
  • Naleśniki Jadzi 2. Pieczarki umyć,pokroić w ćwierć plasterki,skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały.Filety z kurczaka umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,pokroić w średnią kostkę,skropić sosem sojowym i odstawić na 20 min.do lodówki.Paprykę,cebulę,czosnek oczyścić,umyć i pokroić w kostkę.
  • 3. Na patelni rozgrzać olej,włożyć pieczarki i smażyć do czasu odparowania wody i lekkiego zrumienienia,przyprawić do smaku przyprawami,zdjąć z patelni.
  • naleśniki Jadzi 4. Na tłuszcz ze smażenia pieczarek włożyć mięso i smażyć do czasu odparowania wody,przyprawić dodatkowo do smaku przyprawa uniwersalna.Całość zdjąć z patelni.
  • naleśniki Jadzi 5. Na czystą patelnię wlać niewielką ilość oleju,włożyć warzywa i smażyć do czasu ich zeszklenia i odparowania wody,przyprawić solą,pieprzem
  • naleśniki Jadzi 6. Dodać usmażone pieczarki oraz mięso razem z wytworzonym sosem,chwilę smażyć mieszając.Na koniec przyprawić ewentualnie do smaku przyprawami i pozostawić do lekkiego przestudzenia.
  • naleśniki Jadzi 7. Na każdy naleśnik z brzegu ułożyć niewielką ilość sera pokrojonego w kostkę,nałożyć porcję farszu,ponownie posypać kostkami sera.
  • naleśniki Jadzi 8. Zwinąć boczne brzegi naleśników zakładając na farsz
  • naleśniki Jadzi 9. Zwinąć jak gołąbki.
  • naleśniki Jadzi 10. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem,ułożyć dość ciasno zwinięte naleśniki,polać niewielką ilością pozostałego sosu z farszu,położyć kilka przesmażonych pieczarek,posypać kawałkami żółtego sera.
  • naleśniki Jadzi 11. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekać 15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować