1 podwójny filet z kurczaka
1/2 kg.pieczarek
1 papryka czerwona
1 cebula średnia
3 duże ząbki czosnku
4 plastry żółtego sera
sól,pieprz,ostra papryka mielona,czosnek granulowany, przyprawa uniwersalna,zioła prowansalskie do smaku,ciemny sos sojowy do marynowania mięsa,oej do smażenia,sok z cytryny do skropienia pieczarek,masło do posmarowania naczynia.
Naleśniki jadzi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta przełożyć do miski,ubić mikserem i odstawić na 30 min.aby odpoczęła mąka.Rozgrzać patelnię do naleśników o średnicy 24 cm.i smażyć kolejno cienkie naleśniki na złoty kolor.Z porcji ciasta otrzymamy 9 szt.naleśników.
2.Pieczarki umyć,pokroić w ćwierć plasterki,skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały.Filety z kurczaka umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,pokroić w średnią kostkę,skropić sosem sojowym i odstawić na 20 min.do lodówki.Paprykę,cebulę,czosnek oczyścić,umyć i pokroić w kostkę.
3.Na patelni rozgrzać olej,włożyć pieczarki i smażyć do czasu odparowania wody i lekkiego zrumienienia,przyprawić do smaku przyprawami,zdjąć z patelni.
4.Na tłuszcz ze smażenia pieczarek włożyć mięso i smażyć do czasu odparowania wody,przyprawić dodatkowo do smaku przyprawa uniwersalna.Całość zdjąć z patelni.
5.Na czystą patelnię wlać niewielką ilość oleju,włożyć warzywa i smażyć do czasu ich zeszklenia i odparowania wody,przyprawić solą,pieprzem
6.Dodać usmażone pieczarki oraz mięso razem z wytworzonym sosem,chwilę smażyć mieszając.Na koniec przyprawić ewentualnie do smaku przyprawami i pozostawić do lekkiego przestudzenia.
7.Na każdy naleśnik z brzegu ułożyć niewielką ilość sera pokrojonego w kostkę,nałożyć porcję farszu,ponownie posypać kostkami sera.
8.Zwinąć boczne brzegi naleśników zakładając na farsz
9.Zwinąć jak gołąbki.
10.Naczynie do zapiekania wysmarować masłem,ułożyć dość ciasno zwinięte naleśniki,polać niewielką ilością pozostałego sosu z farszu,położyć kilka przesmażonych pieczarek,posypać kawałkami żółtego sera.
11.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekać 15 min.
Komentarze