Najlepszy biszkopt

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis jest już bardzo stary. Podała mi go mama mojego chłopaka, która miała go z książki kucharskiej swojej mamy.

  • 60 min

Składniki:

  • - 6 jaj
    - 1 szklanka cukru
    - 1 łyżka octu
    - 1 łyżka wrzącej wody
    - 1 i 1/2 szklanki mąki
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Najlepszy biszkopt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Ubijać najpierw białka do puszystości uważając by ich nie "przebić". Dodawać partiami cukier, powoli, a następnie żółtka cały czas ubijając.
  • 2. Po tym czasie pokropić po całości łyżką octu i łyżką wrzącej wody.
  • 3. Przesiać razem mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Dodawać delikatnie, stopniowo po łyżce mąki do jajek powoli ubijając jeszcze przez ok. 5 minut
  • 4. Piec w nienagrzanym piekarniku od razu! Najpierw przez 10 minut pieczemy w temperaturze 130 stopni, później zwiększamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy 30 minut.

Porady

Dobrze jest zaraz po wyjęciu biszkoptu z piekarnika upuścić go z wysokości ok. 50 - 60 cm ( na wysokości kolan ) oczywiście w tortownicy na podłogę. Dzięki temu biszkopt nam nie opadnie. Tortownicę zdejmujemy dopiero gdy biszkopt ostygnie!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować