Placek z karmelizowanymi gruszkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis na placek który robiła babcia jednak trochę przeze mnie urozmaicony. Ciasto jest wilgotne, soczyste, słodkie i aromatyczne czyli takie jakie być musi.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na tortownice o średnicy 26 cm:
    - ok. 1 kg gruszek
    - 75 g masła
    - 1/3 szklanki cukru brązowego ( dałam trochę więcej )
    - cynamon
    -sok z 1 cytryny
    -4 jajka, roztrzepane
    - 100 g masła
    - 150 g mąki pszennej
    - 140 g drobnego cukru do wypieków
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - cukier puder do posypania

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Placek z karmelizowanymi gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki:
    1. Najpierw obieramy gruszki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę (wielkość wedle upodobania).
    2. Na patelni rozgrzewamy 75 g masła i czekamy aż się rozpuści. Wtedy wsypujemy cukier aż się rozpuści i powstanie karmel.
    3. Wsypujemy gruszki i dolewamy świeżo wciśnięty sok z cytryny oraz cynamon. Smażymy chwilę aż sos trochę zgestnieje. Czekamy aż wystygnie i w między czasie przygotowujemy ciasto.
    Ciasto:
    Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    1. 100 g masła roztapiamy na patelni, studzimy.
    2. W misce roztrzepujemy jajka.
    3. Dodajemy wystudzone masło, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier. Miksujemy chwilę.
    4. Jak masa się połączy dodajemy przesmażone i przestudzone gruszki i delikatnie mieszamy łyżką.
    Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 175 stopni Celsjusza na ok 40 minut do tzw. "Suchego patyczka". Ciasto po wyjęciu i przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Porady

Ilość użytego cukru i cynamonu jest wedle uznania. Ja lubię słodkie ciasta więc cukru jest dość dużo. Jeśli mamy bardzo słodkie gruszki możemy cukru dodać mniej. Ponadto jeśli gruszki są mocno dojrzałe możemy pominąć krok z karmelizowaniem ich na patelni tylko dodać do pokrojonych w kostkę gruszek sok z cytryny, cynamon i ewentualnie likier gruszkowy lub jabłkowy. Zamiast posypywac cukrem pudrem możemy również zrobić glazurę z konfitury np. morelowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować