Najlepszy biszkopt jasny i ciemny

4.5 (189 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Najlepszy biszkopt,przepis z zeszytu mojej babci który przechodzi z pokolenia na pokolenie:)

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • NA BISZKOPT:
    - jaja: 6 sztuk
    - cukier: 0.75 szklanki
    - mąka tortowa do ciasta: 1.5 szklanki
    - proszek do pieczenia - biszkopt: 1.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Najlepszy biszkopt jasny i ciemny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną piane następnie wsypać cukier ubijac do rozpuszczenia cukru nastepnie dodać żółtka i jeszcze przez chwilke ubijać..
  • 2. Następnie wsypujemy po troszku mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką w jedną stronę do uzyskania jednolitej masy.
  • 3. .Wlewamy na wysmarowaną masłem lub margaryną do ciast brytfankę wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C i pieczemy 30 minut.
  • 4. Można też zrobić biszkopt ciemny ujmując 3-4 łyżki mąki i dodając 3-4 łyżki kakao.A reszta składników sie nie zmienia i sposób wykonania jest taki sam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować