Najlepsze mocno czekoladowe muffiny

4.5 (164 ocen)

  • 30 min

To najprostsze i najpyszniejsze muffinki. Piekę je co niedzielę.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 12 babeczek:
    2 szklanki mąki
    2/3 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kilka kropel aromatu
    1 szklanka mleka
    2 jaja
    1/3 szklanki oleju
    2 łyżki kakako
    tabliczka ulubionej czekolady (lub po kilka kostek z różnych)
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Najlepsze mocno czekoladowe muffiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy składniki suche: mąka, cukier, proszek do pieczenia, kakao. Mieszamy.
  • 2. Dodajemy pozostałe składniki: mleko, olej, jajka, aromat. Wszystko miksujemy na gładką masę.
  • 3. Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do ciasta. Dokładnie mieszamy łyżką.
  • 4. Foremki do babeczek (12 szt.). Napełniamy ciastem (ok 2/3 wysokości).
  • 5. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy około 15 minut.
  • 6. Gotowe babeczki studzimy na kratce. Posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Za każdym razem możemy upiec inne babeczki. Możemy dodać np. białą czekoladę, nie dodać kakao. Można też podzielić ciasto na kilka części i do każdej z nich dodać inny kolor barwnika. Powstaną wtedy piękne tęczowe muffinki. Do gotowego ciasta zamiast czekolady i kakao możemy dodać kisiel (proszek), ciasto będzie miało ciekawy kolor, który zaskoczy każdego. Gotowe babeczki można ozdobić również kremem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować