Szybki i bardzo dobry lukier. Polecam. Jest świetnym dodatkiem do rożnych wypieków. Ciasteczka, pierniczki, biszkopciki nabierają "rumieńców", gdy ubarwimy je kolorowymi lukrami.
Składniki:
1 szklanka cukru pudru,
ok. 3 - 4 łyżek soku z cytryny,
dowolny aromat,
Najłatwiejszy lukier - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier puder wsypać do kamiennej miski, zwilżyć sokiem z cytryny i rozcierać drewnianym wałkiem 2 - 3 minut.
Do lukru różowego - dodać kilka kropli soku z buraków i kilka kropli olejku rumowego
Do lukru zielonego - łyżeczkę zagęszczonego, intensywnie zielonego szpinaku i kilka kropli olejku miętowego.
Do lukru żółtego - łyżeczkę otartej skórki z cytryny i łyżeczkę otartej skórki z pomarańczy.
Do lukru czekoladowego - czubatą łyżeczkę kakao i 2 -3 krople esencji rumowej lub trochę koniaku.
Komentarze