Najłatwiejszy lukier

0 (0 ocen)

Szybki i bardzo dobry lukier. Polecam. Jest świetnym dodatkiem do rożnych wypieków. Ciasteczka, pierniczki, biszkopciki nabierają "rumieńców", gdy ubarwimy je kolorowymi lukrami.

Składniki:

  • 1 szklanka cukru pudru,
    ok. 3 - 4 łyżek soku z cytryny,
    dowolny aromat,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Najłatwiejszy lukier - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier puder wsypać do kamiennej miski, zwilżyć sokiem z cytryny i rozcierać drewnianym wałkiem 2 - 3 minut.

    Do lukru różowego - dodać kilka kropli soku z buraków i kilka kropli olejku rumowego
    Do lukru zielonego - łyżeczkę zagęszczonego, intensywnie zielonego szpinaku i kilka kropli olejku miętowego.
    Do lukru żółtego - łyżeczkę otartej skórki z cytryny i łyżeczkę otartej skórki z pomarańczy.
    Do lukru czekoladowego - czubatą łyżeczkę kakao i 2 -3 krople esencji rumowej lub trochę koniaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować