Najłatwiejsze ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dosypuj cukru, cały czas ubijając. Kolejno dodaj po jednym żółtku. Kiedy białka połączą się z żółtkami, (nie przerywając miksowania) strużką wlej olej i wsyp cukier waniliowy. Następnie do gotowej piany, dodaj przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i całość delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką lub szpatułką. Gotowe ciasto przełóż do torownicy. Owoce powciskaj w wyrównane ciasto (mogą wystawać).
Piecz w temperaturze 180ºC przez około 1 godzinę, do tak zwanego „suchego patyczka”. Po upieczeniu możesz posypać cukrem pudrem.
Należy jedynie pamiętać, aby składniki miały temperaturę pokojową.
Komentarze