Ciasto dyniowe – najlepsze i najłatwiejsze!

4.48 (153 ocen)

  • 60 min

Przepis na to ciasto dyniowe w rodzinie przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, a mnie nauczyła go babcia.Z piekarnika unosi się obłędny zapach cynamonu i każdy przebiera nogami, by już spróbować kawałeczek!

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * mąka pszenna – 1 szkl

    * cukier – 0,5 szkl

    * proszek do pieczenia – 1 czubta łyżeczka

    * cynamon – 1 czubata łyżeczka

    * sól – 1 szczypta

    * jajko – 2 większe lub 3 małe

    * dynia ( rozgotowana na mus ) – 3/4 szkl

    * olej – 0,5 szkl
Wystaw ocenę:

4.48 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto dyniowe – najlepsze i najłatwiejsze! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Dynię obieramy , kroimy w drobną kosteczkę, wkładamy do garnka , podlewamy odrobiną wody i rozgotowujemy na mus.

    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cynamonem.

    Dodajemy jajka, mus z dyni i olej – wszystko razem dokładnie miksujemy.

    Ciasto wylewamy do formy ( ja zrobiłam w formie na babę , Wy możecie śmiało użyc do tego zwykłej kwadratowej formy – ok. 20 cm ).

    Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 40-45 minut ( sprawdzamy patyczkiem ).

    Zostawiamy do ostudzenia.

    Posypujemy cukrem pudrem albo polewamy lukrem i zajadamy!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować