Nadziewane kwiaty cukinii w tempurze

0 (0 ocen)

  • 50 min

Dziś zapraszam na efektowną i bardzo smaczną przekąskę. Nadziewane kwiaty cukinii w tempurze rozpływają się w ustach. Podawane na ciepło, są chrupiące z zewnątrz, a w środku skrywają delikatny farsz z serka ricotta i orzechów włoskich!

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na nadzienie:
    ◦8 kwiatów cukinii
    ◦250 g sera ricotta
    ◦40 g tartego parmezanu
    ◦30 g posiekanych orzechów
    ◦2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    ◦sól
    ◦pieprz

    Składniki na tempure:
    ◦1 żółtko jaja
    ◦1 szklanka lodowatej wody
    ◦ok. 1 szklanki mąki pszennej
    ◦½ łyżeczki soli
    ◦1 szczypta pieprzu

    Dodatkowo:
    ◦olej do smażenia
    ◦mąka do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Nadziewane kwiaty cukinii w tempurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie nadzienia:
    Kwiaty cukinii delikatnie oczyszczamy, usuwamy pręciki ze środka (należy uważać by nie uszkodzić płatków, są bardzo delikatne). Kwiatów nie wolno myć! Ser ricotta mieszamy z tartym parmezanem, drobno posiekanymi orzechami i natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Przygotowanym nadzieniem napełniamy kwiaty cukinii. Można użyć do tego rękawa cukierniczego.

    Przygotowanie tempury:
    W misce mieszamy żółtko jaja i lodowatą wodę, stopniowo dosypujemy mąką – ciasto ma mieć konsystencję ciasta naleśnikowego i może mieć grudki. Ważne, aby było bardzo zimne, można wrzucić do ciasta 2-3 kostki lodu.

    W rondelku rozgrzewamy olej do temperatury 165-170 stopni. Kwiaty cukinii oprószamy mąką i maczamy w cieście. Smażymy na głębokim oleju aż ciasto się zarumieni. Wyjmujemy i odkładamy na papierowy ręcznik do odsączenia tłuszczu.

    Podajemy ciepłe
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować