Dziś zapraszam na efektowną i bardzo smaczną przekąskę. Nadziewane kwiaty cukinii w tempurze rozpływają się w ustach. Podawane na ciepło, są chrupiące z zewnątrz, a w środku skrywają delikatny farsz z serka ricotta i orzechów włoskich!
50 min
Składniki:
Składniki na nadzienie:
◦8 kwiatów cukinii
◦250 g sera ricotta
◦40 g tartego parmezanu
◦30 g posiekanych orzechów
◦2 łyżki posiekanej natki pietruszki
◦sól
◦pieprz
Nadziewane kwiaty cukinii w tempurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie nadzienia:
Kwiaty cukinii delikatnie oczyszczamy, usuwamy pręciki ze środka (należy uważać by nie uszkodzić płatków, są bardzo delikatne). Kwiatów nie wolno myć! Ser ricotta mieszamy z tartym parmezanem, drobno posiekanymi orzechami i natką pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanym nadzieniem napełniamy kwiaty cukinii. Można użyć do tego rękawa cukierniczego.
Przygotowanie tempury:
W misce mieszamy żółtko jaja i lodowatą wodę, stopniowo dosypujemy mąką – ciasto ma mieć konsystencję ciasta naleśnikowego i może mieć grudki. Ważne, aby było bardzo zimne, można wrzucić do ciasta 2-3 kostki lodu.
W rondelku rozgrzewamy olej do temperatury 165-170 stopni. Kwiaty cukinii oprószamy mąką i maczamy w cieście. Smażymy na głębokim oleju aż ciasto się zarumieni. Wyjmujemy i odkładamy na papierowy ręcznik do odsączenia tłuszczu.
Komentarze