Nadziewane ciasto drożdżowe

0 (0 ocen)

Słodkie ciasto i ostry farsz, niebanalne połączenie.

Składniki:

  • ciasto:
    2,5 szklanki mąki
    jajko
    25 dag drożdży
    pół łyżeczki soli
    3/4ciepłego mleka
    3/4szklanki ciepłej wody
    100 g margaryny
    3/4 szklanki cukru
    farsz:
    200 g mięsa mielonego
    pół puszki kukurydzy
    cebula
    2 pomidory
    sól, pieprz, czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Przystawki

Nadziewane ciasto drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W wysokim naczyniu mieszamy drożdże z 3 łyżkami mleka i wody, dodajemy sól i odrobinę cukru. odstawiamy na 20 min. Dodajemy jajo. Margarynę roztapiamy, wlewamy. Mieszamy. Dodajemy resztę mleka, wody, cukru. Stopniowo dosypujemy mąkę. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie przyrządzamy farsz. Cebulę oczyszczamy, kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy mięso, odcedzoną kukurydzę, doprawiamy, rumienimy.
    Dzielimy ciasto na 3 części. Każdą rozwałkowujemy. W małej natłuszczonej keksówce układamy jeden płat ciasta. Posypujemy farszem. Rozwałkowujemy drugi układamy, posypujemy farszem, układamy pomidory pokrojone w dużą kostkę. Przykrywamy 3 płatem, dociskamy rogi. Pieczemy ok 30-35 min w 200 stopniach C. Podajemy z sałatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować