Francuskie koperty z jabłkiem

4.5 (163 ocen)

Prosty, szybki, lekki i smaczny deser.

Składniki:


  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
    1 jajko
    3 średniej wielkości jabłka
    2 łyżki wody
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Francuskie koperty z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Do małego rondelka wlać 2 łyżki wody i wrzucić jabłka. Jeśli są kwaśne - dodać cukier, jeśli jabłka są słodkie - nie ma potrzeby ich słodzić. Jabłka smażyć tak długo, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
  • 2. Gdy jabłka nieco ostygną, można przygotowywać ciasteczka. Ciasto francuskie kroimy na małe kwadraty. Na środek każdego kawałka ciasta nakładamy łyżką porcję usmażonych jabłek.Ciasto lekko sklejamy w kształt koperty. Smarujemy jajkiem. Pieczemy w nagrzanym do 180-200 C piekarniku przez ok. 15-20 minut - ciasto ma się zarumienić. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Tak przygotowane wysmażone jabłka można przełożyć do słoików i zapasteryzować na zimę. Doskonale nadają się do naleśników czy szarlotki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować