Dynia zapiekana w sosie beszamelowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

W przepisie dodaję także sposób wykonania sosu beszamelowego.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1,2 kg dyni
    1 kostka rosołowa z drobiu
    sól do smaku
    30 g sera szwajcarskiego

    SOS BESZAMELOWY:
    40 g masła lub margaryny
    40 g mąki
    1/3–1/2 litra mleka
    sól do smaku
    1–2 żółtka lub 1 jajo
    1 kostka przyprawy do zup
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos beszamelowy

Dynia zapiekana w sosie beszamelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dynia zapiekana w sosie beszamelowym 1. Dynię opłukać, obrać, wybrać pestki, pokrajać w grubą kostkę. Włożyć do płaskiego rondla lub ułożyć w naczyniu do zapiekania. Skropić 1 kostką bulionu rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Sosem zalać dynię, posypać z wierzchu tartym serem. Wstawić do piekarnika na 10 min. Gdy ser się lekko zrumieni, wyjąć. Podawać na tym półmisku, na którym się zapiekała.

    SOS BESZAMELOWY:
    1. Tłuszcz stopić, zmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić mlekiem, dodać sól, rozpuszczoną kostkę przyprawy do zup, zagotować.
    2. Do utartych trzepaczką żółtek wlewać po trochu gorącego sosu, stale mieszając, podgrzewać uważając, aby się nie „zważył”. (Dodając całe jajo zamiast żółtek, należy je ubić na pulchną masę).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować