Mus jabłkowo-brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki ,włożyć do zimnej wody z sokiem z cytryny co zapobiega ciemnieniu.Brzoskwinie odsączyć i pokroić w równą kostkę wraz z jabłkami.
2.W dużym garnku roztopić masło,dodać jabłka i prażyć 3-5min,dodać cukier,brzoskwinie i cynamon,zalać całość wodą dusić aż jabłka zmiękną uważając aby owoce nie rozpadły się.
3.Żelatynę namoczyć w szklance wody i dodać do jabłek.
4.Wanilię przekroić wzdłuż,jednym pociągnięciem noża wyskrobać wszystkie nasiona i dodać do musu.
5.Gotowy mus przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć.Pasteryzować ok. 5 min od zagotowania.
Komentarze