Dżem jabłkowo-brzoskwiniowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaki lata zamknięte w słoiczki

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg jabłek
    1/2 kg brzoskwiń
    Cukier według uznania
    Sok z cytryny
    Woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem jabłkowo-brzoskwiniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać i pokroić na mniejsze części. Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę. Owoce przełożyć do garnka z podwójnym dnem i podać niewielką ilością wody( ok. 1/3 - 1/2 szklanki). Owoce skropić sokiem z cytryny, dodać cukier ( ilość zależy od kwaśności jabłek oraz od tego czy wolimy dżem bardziej słodki czy kwaśny).Gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając przez ok. 30.minut do momentu aż dżem będzie zaczynał gęstnieć.
  • 2. Do wcześniej przygotowanych słoików nakładać dżem po czym pasteryzowac przez ok. 10-15 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować