Mus czekoladowy z serkiem ricotta pod kruszonką

4.5 (181 ocen)

  • 5 godz. 6 min

Efektowny deser delikatny i pełen czekolady idealny na zakończenie uroczystego obiadu lub jako deser na romantycznej kolacji.

  • 5 godz. 6 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe :
    - tabliczka gorzkiej czekolady
    - 5 kostek białej czekolady
    - opakowanie serka ricotta
    - 2 łyżki mąki pszennej

    Składnik podstawowy dodatkowy :
    - 3 jajka

    Składniki robocze :
    - 4 łyżki cukru
    - szczypta soli
    - 1 łyżka oleju rzepakowego
    - 1 łyżeczka kakao
    - 1/2 łyżeczki ostrej papryki chilli w proszku


Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Mus czekoladowy Musy Ser

Mus czekoladowy z serkiem ricotta pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka jaj oddzielić od białek i ubić do bialości razem z 2 łyżkami cukru. W osobnej misce ubić serek na gładką masę. W międzyczasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i lekko ostudzić. Do żółtek dodać czekoladę i miksowania na najniższych obrotach. Następnie dodać do nich po łyżce serek oraz paprykę cały czas delikatnie miksujac. Na koniec ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać łyżką z pozostałą masą. Tak przygotowaną masę nakładać do pucharkow i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Gdy mus czekoladowy będzie gotowy przygotowac kruszonkę na oleju z dodatkiem kakao , upiec w piekarniku i ostudzić. Na mus nakładać kruszonkę i posypać startą białą czekoladą.

Porady

Mus smakuje znakomicie również z świeżymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ricotta Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować