Uwielbiam połączenie cytryny i miodu. A w postaci delikatnego musu, orzeźwiającego i słodkiego, w szczególności.
10 min
Składniki:
Składniki na 2 porcje:
2 żółtka z dużych jajek
sok wyciśnięty z 1 cytryny (ok. 55g)
7 łyżeczek płynnego miodu (lub mniej, do smaku, ok. 55 - 60g) kcal
1/2 szklanki wody (125 ml) + 2 łyżki
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżeczka pyłku pszczelego
Mus cytrynowo - miodowy z pyłkiem pszczelim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pyłek pszczeli zmielić w młynku do kawy. Żelatynę zalać dwoma łyżkami zimnej wody. Odstawić do napęcznienia. Sok z cytryny wycisnąć bezpośrednio do garnuszka, usuwając pestki. Do tego samego garnuszka wlać wodę (pół szklanki). Postawić na ogniu i całość doprowadzić do wrzenia. Zestawić garnuszek z ognia, dodać żelatynę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Zawartość garnuszka odstawić do schłodzenia. Kiedy galaretka cytrynowa zacznie delikatnie tężeć, zacząć ubijać żółtka wraz z miodem. Jajka uprzednio można zanurzyć we wrzątku, aby pozbyć się ewentualnych bakterii. Żółtka ubijać do momentu aż staną się jasne i puszyste. Do żółtek dodać pyłek pszczeli i wcześniej przygotowaną galaretkę cytrynową. Krótko zmiksować, do połączenia się składników. Mus przelać do pucharków, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze