MUS CYTRYNOWO - MIODOWY Z PYŁKIEM PSZCZELIM

0 (0 ocen)

  • 10 min

Uwielbiam połączenie cytryny i miodu. A w postaci delikatnego musu, orzeźwiającego i słodkiego, w szczególności.

  • 10 min

Składniki:


  • Składniki na 2 porcje:
    2 żółtka z dużych jajek
    sok wyciśnięty z 1 cytryny (ok. 55g)
    7 łyżeczek płynnego miodu (lub mniej, do smaku, ok. 55 - 60g) kcal
    1/2 szklanki wody (125 ml) + 2 łyżki
    1 łyżeczka żelatyny
    1 łyżeczka pyłku pszczelego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mus cytrynowo - miodowy z pyłkiem pszczelim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pyłek pszczeli zmielić w młynku do kawy. Żelatynę zalać dwoma łyżkami zimnej wody. Odstawić do napęcznienia. Sok z cytryny wycisnąć bezpośrednio do garnuszka, usuwając pestki. Do tego samego garnuszka wlać wodę (pół szklanki). Postawić na ogniu i całość doprowadzić do wrzenia. Zestawić garnuszek z ognia, dodać żelatynę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Zawartość garnuszka odstawić do schłodzenia. Kiedy galaretka cytrynowa zacznie delikatnie tężeć, zacząć ubijać żółtka wraz z miodem. Jajka uprzednio można zanurzyć we wrzątku, aby pozbyć się ewentualnych bakterii. Żółtka ubijać do momentu aż staną się jasne i puszyste. Do żółtek dodać pyłek pszczeli i wcześniej przygotowaną galaretkę cytrynową. Krótko zmiksować, do połączenia się składników. Mus przelać do pucharków, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować