CYTRYNOWO MIODOWY ŁOSOŚ

0 (0 ocen)

Tak przygotowany łosoś na pewno zachwyci partnera lub partnerkę podczas romantycznej kolacji.Potrawa delikatna i smaczna.Dodatek miodu i melisy sprawia,że potrawa jest pyszna.

Składniki:

  • 0,50 kg. filet z łososia świeży
    1 łyżka pokrojonych listków melisy
    1 woreczek ryżu białego
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
    2 cytryny sok
    ok.2 łyżeczek miodu naturalnego

    sól,pieprz cytrynowy,cukier do smaku.oliwa do smażenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cytrynowo miodowy łosoś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • cytrynowo miodowy łosoś 1. Filet umyć,usunąć skórę i ewentualne ości,osuszyć papierowym ręcznikiem.Za pomocą foremek do wykrawania ciastek wyciąć 4 serduszka z grubszego kawałka filetu.Pozostały filet pokroić w kostkę.Wszystko skropić dość mocno sokiem z cytryny,przyprawić solą i pieprzem cytrynowym.
  • cytrynowo miodowy łosoś 2. Na patelni rozgrzać oliwę,przesmażyć krótko z dwóch stron serduszka,zdjąć z patelni,zabezpieczyć przed wystudzeniem.
  • cytrynowo miodowy łosoś 3. Na tłuszcz przełożyć kostki łososia i chwilę smażyć,
  • cytrynowo miodowy łosoś 4. Odłożyć część kostek a pozostałe rozdrobnić blenderem.Rozdrobnionego łososia przełożyć do garnka,dolać 1/2 szk.gorącej wody i chwilę gotować.Całość doprawić do smaku solą,pieprzem,sokiem z cytryny,wlać miód do smaku i gotować do czasu jego rozpuszczenia.Włożyć kostki łososia,wsypać pocięte listki melisy i już nie gotować.
  • cytrynowo miodowy łosoś 5. Do garnka wlać 1 1/2 szk.wody,przyprawić do smaku solą,pieprzem cytrynowym,sokiem z cytryny i cukrem,włożyć masło,otartą skórkę z cytryny i zagotować.
  • cytrynowo miodowy łosoś 6. Do gotującego się wody wsypać ryż i gotować na wolnym ogniu mieszając,aż osiągnie 3/4 objętości.Zdjąć z ognia,garnek przykryć pokrywką,owinąć w ręcznik i gruby koc,wstawić w ciepłym miejscu aby ryż doszedł.
  • cytrynowo miodowy łosoś 7. Talerz ozdobić owocami,liśćmi sałaty i listkami melisy.Z ryżu uformować za pomocą foremek serduszka,ułożyć na ozdobionym talerzu,dołożyć serca i kostki łososia.

Porady

Ryż należy przygotować 2 godz.wcześniej przed przyrządzaniem łososia wówczas wszystko będziemy mieli ciepłe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować