Murzynek ze śliwkami

0 (0 ocen)

Pyszne, wilgotne, kakaowe ciasto z dodatkiem sezonowych śliwek. Aromat podczas jego pieczenia unosi się w całym domu.

Składniki:

  • tortownica 26 cm
    250g margaryny
    2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mleka
    3 łyżki ciemnego kakao
    6 jajek
    2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    pół łyżeczki sody
    pół łyżeczki cynamonu

    polewa czekoladowa
    śliwki bez pestek ok 6 szt
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek Desery

Murzynek ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, mleko, cukier i kakao rozpuścić, pozostawić do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno. Do wystudzonej masy kakaowej, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem, cynamonem i sodą, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubite białka. Całość delikatnie wymieszać, przelać do torownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i piec ok 45-50 min do suchego patyczka (bez termoobiegu). Wystudzone ciasto polać polewą, najlepiej deserową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować