Murzynek z masą cytrynową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

To ciasto jest tym co lubię najbardziej, połączeniem smaków kwaśnego ze słodkim.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    1 kostka masła lub margaryny
    3 jajka,
    1 szklanka cukru,
    1,5 szklanki mąki,
    3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    4 łyżki kakao,
    tłuszcz i mąka do formy.

    Na krem:
    1 kostka masła lub margaryny,
    3 żółtka,
    0,5 szklanki cukru,
    sok i skórka otarta z dwóch cytryn.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Murzynek z masą cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę zagotować z 7 łyżkami wody, dodać kakao oraz cukier. Ostudzić, wbić jajka, wsypać mąkę i proszek do pieczenia i wszystko razem zmiksować. Podłużną formę natłuścić, posypać mąką (może być pełnoziarnista) i wylać ciasto do formy. Piec ok. 60 minut w temp. 180 st. C.
  • 2. Do żaroodpornej miski wbić żółtka (białka można zamrozić do późniejszego wykorzystania), cukier, sok oraz skórkę otartą z 2 cytryn (można zamienić 3 limonkami). Dokładnie wymieszać i ubijać na parze trzepaczką około 15 minut, aż masa zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia.
  • 3. W drugim naczyniu ubić margarynę Kasię na krem. Potem cały czas miksując powoli dodawać lekko przestudzoną masę jajeczną do połączenia składników.
  • 4. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na 4 plastry równej grubości. Plastry ciasta posmarować połową kremu cytrynowego. Pozostałym kremem posmarować wierzch i boki ciasta. Udekorować według uznania (mogą to być plastry cytryny i wiórki czekoladowe).

Porady

Aby ciasto było zdrowsze możemy zastąpić cukier miodem. Każde 8 dag cukru zamieniamy na 10 dag miodu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować