Murzynek z masą cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę zagotować z 7 łyżkami wody, dodać kakao oraz cukier. Ostudzić, wbić jajka, wsypać mąkę i proszek do pieczenia i wszystko razem zmiksować. Podłużną formę natłuścić, posypać mąką (może być pełnoziarnista) i wylać ciasto do formy. Piec ok. 60 minut w temp. 180 st. C.
2.Do żaroodpornej miski wbić żółtka (białka można zamrozić do późniejszego wykorzystania), cukier, sok oraz skórkę otartą z 2 cytryn (można zamienić 3 limonkami). Dokładnie wymieszać i ubijać na parze trzepaczką około 15 minut, aż masa zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia.
3.W drugim naczyniu ubić margarynę Kasię na krem. Potem cały czas miksując powoli dodawać lekko przestudzoną masę jajeczną do połączenia składników.
4.Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na 4 plastry równej grubości. Plastry ciasta posmarować połową kremu cytrynowego. Pozostałym kremem posmarować wierzch i boki ciasta. Udekorować według uznania (mogą to być plastry cytryny i wiórki czekoladowe).
Porady
Aby ciasto było zdrowsze możemy zastąpić cukier miodem. Każde 8 dag cukru zamieniamy na 10 dag miodu.
Komentarze