Łosoś jest rybą szczególną, a w połączeniu z chrzanem smakuje wyśmienicie
30 min
Składniki:
100 g łososia w plastrach,
2 torebki ryżu,
1 jajko,
1 mały jogurt naturalny,
2 łyżeczki chrzanu,
2 ogórki kiszone,
mąka i bułka tarta do panierki,
0,5 łyżeczki curry,
sól i pieprz biały do smaku
Łosoś z sosem chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wstawiamy wodę na ryż. Do wody dodajemy sól oraz curry do smaku.
2.Przygotowujemy sos chrzanowy: Do pół kubka jogurtu dodajemy chrzan, doprawiamy solą i białym pieprzem, mieszamy. Gdy zagotuje się woda wkładamy ryż do garnka i przystępujemy do dalszych prac.
3.Plastry łososia posypujemy solą i białym pieprzem. Następnie panierujemy w mące, jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia się ryby z obu stron.
4.Dzielimy ogórek na cztery i wykładamy wszystko na talerz.
Porady
Zamiast bułki tartej w panierce można użyć płatków kukurydzianych lub sezamu, co kto lubi.
Komentarze