łosoś z sosem chrzanowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Łosoś jest rybą szczególną, a w połączeniu z chrzanem smakuje wyśmienicie

  • 30 min

Składniki:

  • 100 g łososia w plastrach,
    2 torebki ryżu,
    1 jajko,
    1 mały jogurt naturalny,
    2 łyżeczki chrzanu,
    2 ogórki kiszone,
    mąka i bułka tarta do panierki,
    0,5 łyżeczki curry,
    sól i pieprz biały do smaku

Łosoś z sosem chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wstawiamy wodę na ryż. Do wody dodajemy sól oraz curry do smaku.
  • 2. Przygotowujemy sos chrzanowy: Do pół kubka jogurtu dodajemy chrzan, doprawiamy solą i białym pieprzem, mieszamy. Gdy zagotuje się woda wkładamy ryż do garnka i przystępujemy do dalszych prac.
  • 3. Plastry łososia posypujemy solą i białym pieprzem. Następnie panierujemy w mące, jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia się ryby z obu stron.
  • 4. Dzielimy ogórek na cztery i wykładamy wszystko na talerz.

Porady

Zamiast bułki tartej w panierce można użyć płatków kukurydzianych lub sezamu, co kto lubi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy