To klasyczny Murzynek, który wzbogaciłam dodatkiem jabłek pokrojonych w dość dużą kostkę, polany pyszną białą polewą i posypany grubo siekanymi orzeszkami ziemnymi :) Pyszności!!!
Składniki:
1 kostka masła lub margaryny
2 szklanki cukru
4 płaski łyżki kakao lub 2 pełne
1/2 szklanki mleka
4 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 większe jabłka
Biała polewa:
1 szklanka cukru
1/2 kostki masła lub margaryny
1/4 szklanki śmietany kremówki 30%
1 szklanka mleka w proszku
Murzynek z jabłkami i białą polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło, cukier i mleko podgrzewam, dodaję kakao i mieszam by nie było grudek. Studzę do temperatury pokojowej, wbijam po jednym żółtku i miksuję. Białka ubijam na sztywna pianę i odstawiam do lodówki.
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i miksując na wolnych obrotach dosypuje niewielkimi porcjami do masy czekoladowej. Jabłka obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne i kroję w dość dużą kostkę. Wsypuje do ciasta i mieszam łyżką. Na końcu dodaję ubitą pianę z białek i delikatnie mieszam do połączenia się składników.
Formę o wymiarach 22 x 26 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto, piekarnik nagrzewam do 160-170°C i piekę przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Upieczone wyjmuję i odstawiam do wystygnięcia.
Cukier i masło podgrzewam w rondelku, aż masło się rozpuści, wlewam śmietankę i podgrzewam do wrzenia. Zestawiam i mieszając dosypuje mleko w proszku. Polewam chłodne ciasto i posypuję posiekanymi orzeszkami.
Komentarze