MURZYNEK Z DŻEMEM

4.5 (162 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mocno czekoladowy i wilgotny murzynek z domowym dżemem z dyni i polewą z mlecznej czekolady
Przepis prosty i szybki a wypiek zaskakujący !

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jaja 
    1 szklanka cukru 
    3 szklanki mąki krupczatki
    1 szklanka oleju 
    3 łyżki ciemnego kakao
    1/2 słoika dżemu (ja użyłam domowego dżemu z dyni) 
    2 łyżeczki przyprawy do piernika 
    1 szklanka mleka 
    2 płaskie łyżeczki sody
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek Desery

Murzynek z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. 
    2. Do miski rozbijamy jajka, dajemy cukier i ucieramy za pomocą miksera. Następnie dodajemy pozostałe składniki .Wszystkie łączymy za pomocą miksera, aż do uzyskania gładkiego ciasta.
     4. Przelewamy ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy lub inne formy
    5. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 40-45 min. Po wbiciu wykałaczki powinna być sucha. 
    6. Na przestudzone ciasto wylewamy polewę czekoladową *

Porady

Polewa czekoladowa: Rozpuszczamy mleczną czekoladę z odrobiną mleka ( nie powinna być za rzadka ani za gęsta). W szklance rozpuszczamy w odrobinie wody łyżeczkę żelatyny, następnie wlewamy do roztopionej czekolady. Jeszcze gorącą polewamy ciasto.  ** Dzięki żelatynie polewa jest plastyczna i ciasto łatwo się kroi !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować