Murzynek to szybkie, proste i bardzo smaczne ciasto. Robiłam go wielokrotnie, za każdym razem z innym dżemem i zawsze wychodzi super! Tym razem murzynek przełożony dżemem z czarnej porzeczki (u mnie oczywiście dżemem mojej produkcji). Pyszny, czekoladowy, wilgotny- ciężko się od niego oderwać!
4.48 (150 ocen)
Porady
Krok 1 W rondelku rozpuszczam masło, ewentualnie może też być margaryna. Dodaję cukier, a na końcu kakao. Na małym ogniu podgrzewam, aż masa będzie gęsta, a potem odstawiam, by przestygła. Murzynek z dżemem Krok 2 Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Do białek ubitych dodaję żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz część masy z rondelka (troszkę zostawiamy na polewę). Mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Murzynek z dżemem Krok 3 Wlewam do foremki keksówki ciasto i następnie wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piekę ok. 35 minut. Murzynek Krok 4 Odstawiamy naszego murzynka na chwilkę aby przestygł. Murzynek Krok 5 Po chwilowym przestygnięciu przecinam murzynka na pół nożem i smaruję dżemem. Polewam masą z rondelka- jeżeli zastygła, to podgrzewam. Smacznego!!
Komentarze