Murzynek przełożony dżemem

4.48 (150 ocen)

  • 60 min

Murzynek to szybkie, proste i bardzo smaczne ciasto. Robiłam go wielokrotnie, za każdym razem z innym dżemem i zawsze wychodzi super! Tym razem murzynek przełożony dżemem z czarnej porzeczki (u mnie oczywiście dżemem mojej produkcji). Pyszny, czekoladowy, wilgotny- ciężko się od niego oderwać!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    250 g masła lub margaryny
    1 i 1/2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    2 łyżki kakao
    1 i 1/2 łyżeczki do pieczenia
    16 g cukru waniliowego

    Dodatkowo:

    gęsty dżem z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

4.48 (150 ocen)

Zobacz również:

Murzynek Desery Przetwory Dżemy

Murzynek przełożony dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krok 1

    W rondelku rozpuszczam masło, ewentualnie może też być margaryna. Dodaję cukier, a na końcu kakao. Na małym ogniu podgrzewam, aż masa będzie gęsta, a potem odstawiam, by przestygła.
    Murzynek z dżemem
    Krok 2

    Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Do białek ubitych dodaję żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz część masy z rondelka (troszkę zostawiamy na polewę). Mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
    Murzynek z dżemem
    Krok 3

    Wlewam do foremki keksówki ciasto i następnie wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piekę ok. 35 minut.
    Murzynek
    Krok 4

    Odstawiamy naszego murzynka na chwilkę aby przestygł.
    Murzynek
    Krok 5

    Po chwilowym przestygnięciu przecinam murzynka na pół nożem i smaruję dżemem. Polewam masą z rondelka- jeżeli zastygła, to podgrzewam. Smacznego!!

Porady

Krok 1 W rondelku rozpuszczam masło, ewentualnie może też być margaryna. Dodaję cukier, a na końcu kakao. Na małym ogniu podgrzewam, aż masa będzie gęsta, a potem odstawiam, by przestygła. Murzynek z dżemem Krok 2 Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Do białek ubitych dodaję żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz część masy z rondelka (troszkę zostawiamy na polewę). Mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Murzynek z dżemem Krok 3 Wlewam do foremki keksówki ciasto i następnie wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piekę ok. 35 minut. Murzynek Krok 4 Odstawiamy naszego murzynka na chwilkę aby przestygł. Murzynek Krok 5 Po chwilowym przestygnięciu przecinam murzynka na pół nożem i smaruję dżemem. Polewam masą z rondelka- jeżeli zastygła, to podgrzewam. Smacznego!!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować