Murzynek z czekoladowymi łezkami

5 (175 ocen)

  • 2 godz.

Uwielbiam czekoladowe ciasta. Tego murzynka możemy posypać cukrem pudrem lub podać samo, bez posypki, ani polewy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2,5 szkl. mąki tortowej,
    5 jajek,
    1 i 1/2 kostki margaryny,
    1 szkl. cukru,
    5 czubatych łyżek kakao,
    4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    kieliszek białej wódki,
    3/4 szkl. czekoladowych łez,
    ew. cukier puder do posypania.
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Murzynek z czekoladowymi łezkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, cukier, kakao i pół szklanki wody topimy w rondelku. Cały czas mieszając, gotujemy 5 minut, aż powstanie gęsta masa. Studzimy.
  • 2. Masę kakaową przelewamy do (minimum) 2-litrowej miski, wbijamy żółtka i miksujemy, wsypując stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Po wsypaniu całej mąki dodajemy wódkę i dokładnie mieszamy.
  • 3. Białka ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy do masy kakaowej. Na końcu dodajemy łezki czekoladowe i całość delikatnie mieszamy łyżką.
  • 4. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (23,5x28cm) i pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Porady

Czekoladowe łezki możemy znaleźć w dużych hipermarketach. Wódka podkreśla czekoladowy smak ciasta oraz dodaje masie połysku. Jeśli nie mamy dostępu do czekoladowych łez, możemy je zastąpić mleczną czekoladą pokrojoną w bardzo małe cząstki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować