Murzynek na maślance

4.49 (148 ocen)

  • 10 min

Znakomity, delikatny kakaowy smak z nutką cynamonu.

  • 10 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki krupczatki
    1,5 szklanki cukru
    2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżki kakao
    2 szklanki maślanki lub kwaśnego mleka
    0,5 rozpuszczonej margaryny
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Murzynek Desery

Murzynek na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuszczmy margarynę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do miski wsypujemy mąkę, następnie cukier, cynamon, sodę oczyszczoną oraz kakao. Wszystkie składniki mieszamy. Następnie dodajemy maślankę oraz przestudzoną margarynę. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Blache wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Ciasto wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut. Po upływie czasu sprawdzamy czy ciasto nie przywiera do wykałaczki.

Porady

Maślanke można zastąpic kefirem, jednak ciasto nie jest wtedy odpowiednio wilgotne. Murzynka można posypac cukrem pudrem, polac polewą czekoladową, a nawet dodac bakalie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Kakao Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować