muffiny z trzema czekoladami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybkie małe słodkości z białą, mleczną i gorzką czekoladą w środku :)

  • 30 min

Składniki:

  • 2 jaja
    80 gramów oleju
    70 gramów posiekanych 3 rodzajów czekolad (białej, gorzkiej i mlecznej)
    150 ml mleka
    200 gramów mąki pszennej
    120 gramów cukru
    2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 kopiaste łyżki ciemnego kakao
    parę kropel aromatu rumowego
    na wierzch:
    lukier: 0,5 szklanki cukru pudru, 0,5 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka wody
    80 gramów czekolady mlecznej
    80 gramów czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki Lukier

Muffiny z trzema czekoladami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i cukier.
    W drugiej jaja, mleko, aromat, olej.
    Zawartość drugiej miski przelać do pierwszej, wymieszać łyżką do połączenia składników, wsypać posiekane czekolady, rozprowadzić po masie.
    Formę do muffin wypełnić papilotkami, nakładać masę do 2/3 ich wysokości.
    Piec około 22 minut w temperaturze 180 stopni, wystudzić.
    Obie czekolady rozpuścić osobno w kąpieli wodnej, składniki lukru wymieszać ze sobą.
    Na każdą babeczkę nakładać "łatkę" z lukru, pozostawić do zastygnięcia, potem nałożyć polewę mleczną i gorzką, odstawić do zastygnięcia.

Porady

Do polania babeczek możemy użyć również białej czekolady, lecz nie będzie ona śnieżnobiała. Lukier powinien być gęsty i przy spływaniu tworzyć "nitki".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować