Muffiny z cukinią i bananami

4.5 (143 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zdrowe i beztłuszczowe muffiny z cukinią, bananami i siemieniem lnianym.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna orkiszowa: 230 gramów
    - siemię lniane (zmielone): 50 gramów
    - trzcinowy cukier: 70 gramów
    - soda: 2 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - cukinia (drobno starta): 230 gramów
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - banan (dokładnie rozgnieciony): 1 sztuka
    - mleko: 200 mililitrów
    - Jajko (lekko ubite): 1 sztuka
    - ekstrat waniliowy (nie mylić z esencją waniliową): 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Muffiny z cukinią i bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Cukinię lekko odciskamy. Do banana dodajemy ekstrakt waniliowy i całość dokładnie mieszamy.
  • 2. W jednej misce mieszamy składniki suche , w drugiej składniki mokre.
  • 3. Gdy piekarnik będzie rozgrzany, szybko i energicznie łączmy składniki suche z mokrymi i napełniamy ciastem foremki do muffinów.
  • 4. Muffiny pieczemy przez 23 minuty. Następnie wyjmujemy je z piekarnika, zakrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować