Muffiny otrębowe z kremem i bananami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babeczki z maki razowej, z otrębami i płatkami owsianymi, a mimo to, miękkie i delikatne. Ozdobione pysznym kremem czekoladowym i owocami. Smaczne nawet na trzeci dzień.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna (razowa): 1.2 szklanki
    - otręby pszenne: 0.25 szklanki
    - płatki owsiane: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki

    - mus jabłkowy: 0.5 szklanki
    - jajka: 1 sztuka
    - mleko: 0.75 szklanki
    - olej: 3 łyżki
    - golden syrup: 0.25 szklanki

    - mascarpone: 250 gramów
    - czekolada (ciemna): 100 gramów
    - śmietana (kremówka): 300 mililitrów
    - cukier puder: 1 łyżka

    - banany: 2 sztuki
    - żurawina (suszona): 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Muffiny otrębowe z kremem i bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce wymieszać składniki suche, a w drugiej misce składniki mokre.
    Połączyć zawartość obu naczyń, mieszając tylko do połączenia się składników.
  • 2. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta wypełniając niemal całe foremki.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez 25 minut. Studzić na kratce kuchennej.
  • 3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą, połączyć łyżką z serem.
    Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
    Ubitą śmietanę wmieszać delikatnie do masy czekoladowej i wstawić na kilka minut do lodówki.
  • 4. Wystudzone babeczki dekorować kremem czekoladowym, cząstkami banana i żurawiną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Mąka razowa Mascarpone Otręby Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Walentynki Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować