Muffiny mięsne z farszem kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka dokładnie, myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki, powinno nam wyjść ok. 6 małych kawałków z podwójnego fileta. Następnie rozbijamy mięso tłuczkiem owiniętym w folię. Łączymy ze sobą wszystkie przyprawy, mieszamy, po czym posypujemy delikatnie mięso z obu stron.
2.Kurki oczyszczamy, myjemy, odcedzamy i kroimy drobno. Cebulę obieramy i kroimy drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę z pieprzem cytrynowym i płatkami suszonej papryki, dodajemy kurki i smażymy tak długo aż puszczą wodę, która odparuje w trakcie smażenia, wtedy dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką, smażymy to wszystko ok.. 7 minut, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Zdejmujemy z ognia do ostudzenia. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą.
3.Foremki do muffinek smarujemy olejem. Każdą foremką wykładamy mięsem tak by końce wystawały ponad formę. Układamy farsz. Nadzienie zakrywamy wystającymi końcami, formułując babeczki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy muffiny i posypujemy obficie startym serem. Pieczemy jeszcze ok. 5 minut do momentu rozpuszczenia się sera.
4.Wyśmienicie smakują z frytkami i sałatką.
Porady
Tak samo można przygotować muffinny z każdym innym farszem:)
Komentarze