Muffiny jogurtowe z powidłami

4.5 (147 ocen)

  • 40 min

Alternatywa dla pączków. Dla osób liczących kalorie.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 jogurt naturalny (150 g) kubeczek służy do odmierzania pozostałych składników
    3 kubeczki mąki
    1 kubeczek cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 jaja
    1 kubeczek oleju roślinnego
    cukier puder do posypania na wierzchu
    powidła śliwkowe, marmolada lub inne dowolne nadzienie
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffiny jogurtowe z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim składniki mokre.
    Do składników mokrych dodać powoli składniki suche i wmieszać łyżką do uzyskania gładkiej masy. Nie dłużej. Do foremek nałożyć po jednej łyżeczce masy, aby zakrył się spód. Następnie nałożyć po pół łyżeczki powideł lub innego nadzienia, a na wierzch kolejną łyżeczkę masy, starając się przykryć nadzienie. Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec ok. 20 minut. Góra powinna lekko zbrązowieć. Na koniec posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasto nakładać maks. do 1/2 wysokości foremki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować